Asociatia care a protestat impotriva Primariei Onesti, verificata de politisti

Asociatia de tineret “The Bricks” din Onesti, cea care a organizat protestul de luni, impotriva Primariei, a fost verificata de politisti, la cererea primarului Emil Lemnaru, pe motiv ca ar periclita siguranta nationala, insa nu s-a constatat nici o neregula. “Activitatea asociatiei nu incalca in nici un fel legislatia actuala”, a precizat comisarul-sef Emil Morosanu, seful Politiei Onesti. In solicitarea facuta politistilor onesteni, primarul Emil Lemnaru a motivat ca a vazut pe Internet, pe site-ul asociatiei, expresia “instructaje de tip militar”, cuvinte care i-au trezit suspiciuni. Faptul ca asociatia este supectata ca ar fi organizatie paramilitara este o motivatie hilara si aberanta din partea primarului, considera liderii de la “The Bricks”, care cred ca, mai degraba, primarul incearca sa-i intimideze, prin convocarea lor la politie, pentru a da declaratii scrise despre activitatea lor. Dupa cum a precizat Dragos Arcip, presedinte la “The Bricks”, asociatia a organizat o tabara la Slanic Moldova, destinata sa vina in sprijinul tinerilor care doresc sa se inscrie la academiile militare, unde exista si probe speciale, cum ar fi traseele utilitar aplicative. Insa tabara a avut drept scop si pregatirea tinerilor in caz de atacuri cu bombe, cutremure, inundatii si alte calamitati. Tabara, care s-a desfasurat in perioada 15 – 17 august, a fost monitorizata de organele abilitate, care nu au constatat nimic in neregula.

Clubul asociatiei a fost desfiintat prin interventia primarului

Pina acum, “The Bricks” a organizat trei editii ale manifestarii “Moldavia Rock Festival”, trei concerte de jazz, un concurs de jocuri pe calculator, o expozitie de graffiti, mai multe actiuni de ecologizare si reciclare a deseurilor, un concurs de graffiti si multe alte actiuni. Multe dintre manifestari au fost organizate la sediul privat pe care l-a detinut asociatia, “Club Jazz Cafe”, insa primarul a retras autorizatia de functionare, pe motiv de tulburare a linistii publice.
Nemaiavind unde sa se intilneasca, membrii asociatiei au solicitat sa li se atribuie un sediu, conform prevederilor legislative, insa primarul a refuzat, explicind ca nu sint spatii disponibile. Cum asociatia a identificat mai multe spatii libere, au fost reluate cererile de acordare a unui sediu, dar s-au facut si trei solicitari pentru organizarea unui mars de protest, toate respinse de primarul Emil Lemnaru, sub diferite motive, moment in care au fost sesizate institutiile pentru apararea drepturilor omului. A patra cerere a fost aprobata de viceprimarul Constantin Florian, iar protestul s-a desfasurat luni.

Pretexte din partea primarului

In paralel, primarul a solicitat politiei sa verifice activitatea asociatiei, dar el a venit si cu o motivatie politica. “Cei din asociatie sint instigati de cineva cu interese politice”, ne-a spus primarul. Concluzia a fost desprinsa din faptul ca asociatia a contribuit la concursul de graffiti organizat de senatorul PNL Ioan Aron Popa, in urma cu citeva luni, insa manifestarea de atunci nu are nici o legatura cu solicitarea unui sediu, dupa cum a precizat presedintele Dragos Arcip.

Sursa: Ziarul de Bacau

Leave a Reply